Houdt je automatische-incasso-betalingen up-to-date door storneringen te verwerken. Hebben leden teruggeboekt? Stuur een mail met een iDEAL link.


Storneringen van SEPA-incasso’s moeten zelf verwerkt worden. Dit geldt dus niet voor Mollie Recurring, deze worden namelijk automatisch verwerkt.

Het verwerken van storneringen is binnen enkele stappen te doen in Grib.Heb je deze items al ingesteld?

Handmatige Automatische Incasso (Sepa Incasso)


Dan kan je verder met onderstaande uitleg.INHOUDSOPGAVE
Stornering instellen

Mocht je nog niet hebben ingesteld hoe storneringen moeten worden verwerkt, dan kun je dat alsnog doen. Als je dat wel hebt gedaan, ga dan door naar de volgende stap.


Om in te stellen hoe storneringen moeten worden opgepakt ga je naar Beheer > Betaalmethoden en selecteer "Instellingen" bij je betaalmethode automatische incasso.


Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo kun jij instellen dat storneringen gemaild moeten worden naar het lid.

Als je iDEAL hebt geactiveerd, dan bevat deze mail een iDEAL link waarmee de factuur betaald kan worden.Verder kun je instellen dat storneringen met onvoldoende saldo

op een nieuwe SEPA lijst worden geplaatst, zodat jij deze opnieuw kunt incasseren.

Bankbestand uploaden in Grib

Om storneringen te verwerken moet je een export maken van jouw bankregels. Ga daarvoor de internetbankieren-pagina van jouw bank en download een CAMT bestand van de periode waar jij de storneringen van wilt verwerken. In een CAMT bestand zitten alle bankregels van de geselecteerde perioden, waaronder dus de storneringen.


Dit bestand kun je uploaden in GetGrib. Ga daarvoor naar Financieel > Betalingen > Bankimport en selecteer het tabje "Storneringen".


Hier kun je (bovenin) een nieuw CAMT bestand uploaden. Na het uploaden gaat Grib alle storneringen koppelen aan facturen. Dit kan enkele minuten duren.

Vernieuw de pagina om te controleren of alle facturen zijn gekoppeld aan storneringen.
Storneringen oppakken

Je ziet nu alle gekoppelde en ongekoppelde bankregels. Klik op "Kies factuur" om de ongekoppelde bankregel aan een factuur te koppelen.De omschrijving van de Bankregel geeft het factuurnummer weer die je op kunt zoeken bij "Zoeken naar factuur". Indien gevonden klik je op het pijltje naast de juiste suggestie.
Per stornering is een actie gekoppeld die is ingesteld bij de Storneringen Instellingen.


Per stornering kun jij de actie nog veranderen. Je kunt kiezen uit de volgende acties:

  • Opnieuw incasseren – de factuur wordt als openstaand gemarkeerd en in een nieuw SEPA bestand geplaatst.
  • Factuur als openstaand markeren en een storneringsmail sturen – de factuur wordt als openstaand gemarkeerd en verstuurd naar het lid. De tekst van de mail kun je instellen bij de Instellingen van de Automatische Incasso onder Beheer > Betaalmethoden.
  • Factuur als openstaand markeren en geen vervolgactie – de factuur wordt als openstaand gemarkeerd. Je kunt later zelf een actie ondernemen op deze factuur.

Als je alle facturen langs bent gegaan en de juiste actie hebt gekoppeld, dan kun je klikken op Storneringen verwerken rechts bovenin het scherm. Alle acties worden vervolgens uitgevoerd.
Ook interessant is:

Betalingen verwerken (SEPA)
Crediteren
Automatische incasso met Mollie
Handmatige automatische incasso (SEPA)