Een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, is een factuur waarmee je een eerder gestuurde verkoopfactuur kunt terugdraaien. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je bepaalde diensten of producten niet hebt kunnen leveren of het eerder gefactureerde bedrag te hoog was. In beide gevallen krijgt jouw lid geld terug.

In Grib kun je dit via de details pagina van het lid of via Financieel > Facturen een factuur crediteren.

Hieronder bespreken we de optie via de details pagina van een lid.
Crediteren van een factuur

In de details pagina klik je op het tabje "Facturatie". Je ziet hier de aangemaakte facturen voor het lid met verschillende statussen, zoals verstuurd, open, verlopen, betaald, automatische incasso en betaald.


Je kunt ongeacht de status altijd een factuur crediteren. Bijvoorbeeld als de factuur de status automatische incasso heeft kan je deze crediteren door achter de factuur op het pijltje te klikken en "Crediteren" te selecteren.  Bevestig met OK.

De factuur die je crediteert en de nieuwe creditfactuur krijgen de status gecrediteerd. De som van deze twee facturen is nu nul.


Let op, als je een factuur crediteert die al door het lid betaald is, moet je in je eigen bankomgeving het bedrag naar het lid terugstorten.
Ook interessant is:

Betalingen verwerken (SEPA)
Storneringen verwerken (SEPA)
Opvolg flow facturen