In Grib is het mogelijk om jouw lessen aan te maken die leden kunnen reserveren. Zo weet jij hoe druk bepaalde lessen (zullen) zijn. Bepaal welke leden mogen reserveren; denk bijvoorbeeld aan Ladies Only lessen of aan Kids lessen tot 12 jaar.

INHOUDSOPGAVE

Aanmaken les

Het aanmaken van een les doe je via Beheer > Groepslessen. Klik op "Toevoegen".  Grib biedt veel mogelijkheden aan om jouw les in te richten, jij bepaalt zelf welke mogelijkheden nodig zijn voor bepaalde lessen.

Je begint met het invoeren van een naam en omschrijving van de les. Deze worden op het ledenportaal en in de Club App getoond. Verzin een goede omschrijving waarbij duidelijk wordt wat de les inhoudt.

De status van de les bepaalt of de les wordt getoond in het ledenportaal en/of Club App. Verander deze pas in tonen als de les volledig is aangemaakt (inclusief lesmomenten).

Indien je een les op "Niet tonen" hebt gezet, is het wel nog mogelijk dat deze te kiezen is in een inschrijfformulier. De les zul je dus daar ook moeten uitvinken.

Afbeeldingen

Bij de les kan een afbeelding worden getoond, zodat de deelnemer een goed beeld heeft van de les. Gebruik een afbeelding die aansluit bij de les.

Ook de reserveringsafbeelding kan worden ingesteld. Deze wordt getoond na het maken van een reservering.

Het instellen van beide afbeeldingen is optioneel. Het tonen van een afbeelding draagt bij aan een betere invulling van de reserveringspagina.

Reservering informatie

Per les zijn een aantal opties in te stellen die bepalen hoe jouw leden kunnen reserveren.

• Aantal credits: hiermee bepaal je hoeveel credits een reservering kost. Bepaalde lessen kun je dus 'duurder' maken dan andere lessen.

• Vaste inschrijving: hiermee geef je aan of deze les los te reserveren is (bijvoorbeeld volgende week maandag om 20u, of alleen vast (elke maandag om 20u). Een combinatie is ook mogelijk.
    Een vaste inschrijving kan wel per week worden geannuleerd. Mocht een lid 1 week niet kunnen, dan kan de reservering voor alleen die week eruit worden gehaald.

• Reserveringstermijn in dagen: hiermee bepaal je hoeveel dagen jouw leden deze les van tevoren kunnen boeken. Geef je deze les bijvoorbeeld elke maandag en dinsdag, dan kun je instellen dat leden maximaal 7 dagen van tevoren kunnen reserveren.

• Annuleringstermijn in uren: hiermee bepaal je hoeveel uur van tevoren een lid de reservering kan annuleren zonder dat het een bezoek kost.

• Reservering sluiten aantal minuten voordat een les begint: geef aan tot wanneer leden een reservering kunnen maken. (Je kunt ook een min-getal invoeren. Bijvoorbeeld -15 om tot een kwartier na de start van de les nog te kunnen reserveren.

• Naam van de inschrijfknop: Hiermee bepaal je welke naam op de reserverings knop komt te staan. Zowel in het ledenportaal als in de Club App

• Reservering definitief: hiermee bepaal je wanneer de reservering definitief is; na incheck op de incheck tablet of direct na reserveren. Via de 1e methode kun je no-shows bijhouden; leden die wel hebben gereserveerd maar niet komen opdagen

• Wachtlijst activeren: als deze is geactiveerd kunnen leden zich – als een les vol zit – inschrijven op een wachtlijst. Als een lid dat is ingeschreven zich uitschrijft, dan schuift de bovenste in de wachtlijst door als reservering. Het lid krijgt een push melding en een e-mail om op de hoogte te worden gebracht.
    Met deze optie kunnen leden zich niet in 1 keer voor alle lessen op de wachtlijst zetten.

Toegang

Wanneer je lessen geeft die alleen voor bepaalde leden toegankelijk zijn, kun je dit instellen bij "Toegang". Alleen leden die aan deze criteria voldoen krijgen deze les te zien en kunnen deze les reserveren.

De eerste optie die je kunt instellen is "Demo les". Een demo les kost geen bezoek/credit bij het reserveren. Leden zonder abonnement of strippenkaart kunnen deze les dus reserveren. Handig als je een open les geeft om een les te promoten.

Je kunt ook het geslacht en/of leeftijd instellen. Bijvoorbeeld voor Ladies Only of Kids lessen.

Ook kan een les gekoppeld worden aan een abonnement of strippenkaart. Zo kunnen alleen leden met deze abonnementen en/of strippenkaarten de les zien en reserveren.

Koppelen aan abonnement of strippenkaart

Heb je een abonnement nodig voor deze les? Dan kun je dat hier aangeven. Deze optie is ook andersom in te stellen (vanuit het abonnementstype).

Leden die dit abonnement niet hebben, krijgen de les niet te zien in het ledenportaal en/of Club App. Het is ook mogelijk om deze les te beperken tot alleen specifieke strippenkaarten.

Wil je in het gekozen abonnement of strippenkaart ook nog onderscheid maken? Gebruik dan de tags. Zie Tags

Losse les aanschaffen

Wil jij de mogelijkheid bieden om een losse les aan te schaffen voor niet-leden, dan kun je dat hier instellen. Voor deze optie heb je iDeal nodig en moet je een rooster maken waar deze les in zit. De plugin van het rooster kun je op jouw eigen site plaatsen. Niet-leden kunnen vervolgens de les reserveren via de plugin.

Ze vullen hun naam in en betalen via iDeal. Als de betaling is gelukt worden ze als lid toegevoegd aan jouw administratie in Grib en wordt de reservering definitief gemaakt. Daarna wordt automatisch een factuur aangemaakt voor de betaling.

Proefles

In Grib kan je een les toegankelijk maken voor proeflessers. Hiervoor moet je een inschrijfformulier aanmaken, via het inschrijfformulier kunnen leden een proefles aanvragen. Vervolgens kan je instellen hoe je de bezoekers-limiet aan wilt geven per lesmoment.

Bezoekers-limiet exclusief proeflessers betekent dat de proeflessers apart worden bijgehouden, bijvoorbeeld maximum bezoekers is 20 leden; dan zijn er 15 vaste leden en 5 proeflessers.

Als je voor bezoekers-limiet inclusief proeflessers kiest dan worden de proeflessers bij de bezoekers-limiet opgeteld, bijvoorbeeld maximum bezoekers is 20 en 3 daarvan zijn proeflessers.

Open incheck koppelen

Je kunt instellen dat vrije inchecks automatisch worden gekoppeld aan deze les. Zo hoeven leden deze les niet (verplicht) van tevoren te reserveren, maar worden wel gekoppeld aan deze les. Zo heb jij een overzicht hoe druk bezocht jouw lessen zijn.

Bij het instellen bepaal je hoeveel minuten van tevoren een vrije incheck gekoppeld moet worden aan deze les en hoeveel minuten na de start van de les. Als je meerdere lessen geeft en de tijden overlappen, dan wordt op de incheck tablet een keuze getoond tussen deze lessen, zodat het lid op de tablet de les kan selecteren.

Automatisch annuleren

Je kan ervoor kiezen om de les automatisch te annuleren bij een minimum aantal reserveringen. Dan wordt de les gesloten als het minimum aantal reserveringen is bereikt. Je kan zowel een push bericht als email instellen zodat leden op de hoogte zijn van de geannuleerde les.

Herinnering

Het is mogelijk om zowel een push bericht als e-mail te sturen als herinnering naar leden die gereserveerd hebben. Dit is vooral handig als sommige leden zijn vergeten dat ze hadden gereserveerd. In het lege veld voor ''Minuten'' voer je het aantal minuten in voor de start van een les waarbij het push bericht of de mail moet worden verstuurd.

Deze herinnering kan alleen op dezelfde dag van de les worden verstuurd. Vervolgens geef je het push bericht of de mail een onderwerp zodat leden gelijk zien dat het om de gereserveerde les gaat. Als laatst kan je eventuele details invullen in het pushbericht of in de mail tekst.

Je kan een optionele link invoegen bij het push bericht en de mail. Dan zien leden in het bericht/mail een knop die verwijst naar de link.

Lesmomenten aanmaken

Nadat je een les hebt aangemaakt, kom je meteen in het scherm om lesmomenten aan te maken. Klik op "+ Lesmoment toevoegen". Je kiest hier een dag in de week en tijd uit. Dit lesmoment zal elke week op dezelfde dag en tijd in de kalender staan.

Nadat je alles hebt ingesteld voor dit lesmoment, klik je op opslaan en kan je weer een nieuw lesmoment aanmaken. Bijvoorbeeld voor een andere dag.

Je kan ervoor kiezen om het lesmoment eenmalig aan te maken. Kies op welke datum dit lesmoment beschikbaar moet zijn. Dat is handig als je op 1 dag een evenement hebt.

Herinnering voor een lesmoment

Een herinnering voor een lesmoment kan je gebruiken voor bijvoorbeeld het sturen van een zoom-link.

Al je lesmomenten worden in een lijst getoond. Per lesmoment kan je een herinneringsmail instellen.

Klik op het pijltje achter het lesmoment en selecteer ''Mail''. Selecteer Ja bij "Mail naar lid sturen na reservering".

Nu kan je instellen hoeveel minuten voor het lesmoment de mail verstuurd moet worden. Let op, dit moment moet op dezelfde dag als het lesmoment zijn.

Typ het onderwerp en de tekst van je mail en voeg eventueel een link toe.

Wanneer je alles hebt ingesteld druk je op ''Opslaan''.

Ook interessant is:

Lessen annuleren/vakantie instellen
Vaste groepsindeling
Overzicht lessen
Workshops