Verkoop gemakkelijk alle producten die je aanbied. Van een heerlijk kopje koffie tot een handdoek; al jouw aanbod in èèn duidelijk overzicht. Om in de kassa te komen klik je op het pijltje naast het Grib logo.

Categorieën instellen

Maak als eerste categorieën aan. De kassa van Grib werkt namelijk op basis van categorieën.

Zo voorkom je dat alles onoverzichtelijke staat.

Om categorieën aan te maken ga je naar Producten > Categorieën en voeg hier 1 of meerdere categorieën toe als hoofdcategorie, bijvoorbeeld "Dranken".

Bied je veel verschillende drankjes aan? Maak het jezelf makkelijk en maak een subcategorie aan zoals bijvoorbeeld "warme dranken". Bij het aanslaan van een kop thee kun je dit dus gemakkelijk vinden via "Dranken" > "Warme dranken" > "Thee".

Product toevoegen

Begin met het toevoegen van producten. Ga daarvoor naar Producten > Product toevoegen. Vul de gegevens in, upload een foto en koppel het product aan een categorie.

Bijvoorbeeld de "Thee".

Op rekening

Wanneer een lid niet direct kan betalen is het ook mogelijk om een bestelling op rekening te zetten. Zo kan een lid tóch nog van z'n kopje koffie genieten en achteraf betalen.

Om het "op rekening" in te stellen ga je naar Beheer en bij het tabje "Instellingen" vink je "ja" aan bij "leden kunnen een rekening openen".

Een bestelling kan op rekening gezet worden door bij de bestelling in het winkelmandje in de Kassa de betaalmethode Op rekening te selecteren.

Automatische incasso toevoegen

Heb je nog geen automatische incasso ingesteld?

Dan ga je naar de Leden pagina en via Beheer > Betaalmethode kun je een betaalmethode toevoegen. Voeg als betaalmethode "Sepa incasso" of "Mollie recurring" toe. Zie ook Handmatige Automatische Incasso (Sepa Incasso) en Automatische incasso met Mollie Recurring

In de Kassa bij Beheer in het tabje instellingen kan aangegeven worden of de betalingen gebundeld moeten worden en op welke dag er geïncasseerd moet worden. Zo kan je er voor kiezen wanneer de incasso plaats zal vinden en hoe vaak.

Let op, voordat een lid een bestelling op automatische incasso kan zetten moet dit ingesteld worden in het profiel van het lid. Ga hiervoor naar Leden en selecteer het lid in de ledenlijst. Klik op bewerken en zet de "automatische incasso" op ja.

Betalen met automatische incasso

In de kassa kan de bestelling in het winkelmandje gekoppeld worden aan een lid. Selecteer daarna Automatische incasso en klik op Afrekenen om de bestelling af te ronden.

Product verkopen

Om een product te verkopen ga je naar Kassa. Hier staat het overzicht van al jouw producten. Klik op een product om het product in het winkelmandje te plaatsen. Klik meerdere keren op het product om meerdere keren aan te slaan.

Als een lid wilt afrekenen klik je naast "Afreken als" op "gast ". Je kunt hiermee een lid selecteren. Hierna selecteer je de betaalmethode en klik je op "Afrekenen", controleer het overzicht en klik nogmaals op "Afrekenen" als  het lid betaald heeft.

Een lid kan een product contant betalen, pinnen of via een betalingslink betalen. Een product betalen via een betalingslink kan door bij de "Betaalmethode" iDEAL aan te selecteren.

Tegoed toevoegen

Leden kunnen tegoed op hun account zetten zodat het betalen van een product nóg eenvoudiger wordt. Zo hoeven ze geen bankpas of contant geld mee te nemen en zullen ze ook geen openstaande rekening hebben.

In de Kassa staat onder de categorieën/producten de optie Tegoed toevoegen. Voer een bedrag in en klik op toevoegen. Het tegoed staat nu in het winkelmandje en kan aan een lid gekoppeld worden. Selecteer het lid bij Afrekenen als en selecteer de betaalmethode. Tegoed kan alleen per pin of contant betaald worden en kan niet op rekening gezet worden.

Via Kassa > Beheer > Instellingen kan je instellen dat een lid het tegoed zelf online kan kopen in zijn of haar account.

Mocht je het tegoed van een lid willen verwijderen dan kan je via Kassa > Tegoed een minbedrag als tegoed aan het lid toevoegen.

Afrekenen met tegoed

Wanneer je een product hebt toegevoegd aan het winkelmandje selecteer je het lid. Je ziet vervolgens meteen het tegoed van het totaalbedrag afgaan. Je kunt het bedrag ook aanpassen als het lid maar een deel van de bestelling van het tegoed af wil laten gaan. Het resterende bedrag kan dan betaald worden.

Historie bekijken

Bekijk de verkoop historie bij Verkocht. Hier kan je per datum, periode en per lid zien wat er verkocht is. Je kunt een betaling gemakkelijk annuleren door bij Verkocht rechts op het pijltje te klikken en op Terugdraaien te klikken.

Ook interessant is:

Boeken op tafel in de kassa
Dagtelling en afsluiting in de kassa
Shop in het ledenportaal
Verkopen via de webshop