Maak het jouw leden gemakkelijk en incasseer jouw leden.

GetGrib biedt 2 manieren om jouw leden automatisch te incasseren, via Mollie Recurring of handmatig door een SEPA.xml bestand te uploaden bij jouw bank. Deze tutorial legt de laatste optie uit.

Heb je deze items al ingesteld?

Leden toevoegen

Dan kan je verder met onderstaande uitleg.

INHOUDSOPGAVE

Instellen van de automatische incasso

Om automatische incasso in te stellen maak je een betaalmethode aan in Grib. Ga daarvoor naar Beheer > Betaalmethoden en maak een nieuwe betaalmethode aan.

Kies vervolgens voor de optie SEPA Incasso. Nu kun je de SEPA gegevens invullen:

• Incassant ID – deze staat op het incassocontract dat je met de bank hebt afgesloten.
  • Type contract – in veruit de meeste gevallen zal dit B2C zijn. Dit staat ook op jouw incasso contract.
  • Naam rekeninghouder – de naam waarop jouw bankrekening is geregistreerd. Meestel jouw clubnaam of eigen naam.
  • IBAN – het IBAN nummer (rekeningnummer) waarop het incasso-bedrag gestort wordt.
  • BIC – Jouw bankcode; deze wordt automatisch berekend als je jouw IBAN nummer hebt ingevoerd.

Instellen bij leden

Als je Sepa Incasso hebt ingesteld als betaalmethode, kun je de incasso’s instellen bij jouw leden.

Ga naar leden en bewerk een lid of voeg een nieuw lid toe. Rechtsonder is de optie automatische incasso erbij gekomen. Deze kun je op ja instellen.

Vervolgens vul je de volgende gegevens in:

• Naam rekeninghouder – de naam van het lid dat geïncasseerd gaat worden.
  • IBAN – het IBAN nummer van het lid waarop geïncasseerd gaat worden.
  • BIC – bankcode; deze wordt automatisch berekend als de IBAN is ingevoerd.
  • Mandaat kenmerk – lidnummer van het lid. Deze wordt standaard aangemaakt, mocht je een aangepast kenmerk willen gebruiken, dan kun je dat hier invoeren.
  • Mandaat datum – datum wanneer het lid toestemming heeft gegeven voor incasso. Doe je de 1e keer een incasso via Grib? Zorg dan dat deze datum binnen 6 maanden voor de 1e incasso staat ingesteld. Anders heb je kans dat de bank de incasso afkeurt.

Abonnement automatisch incasseren

Als automatische incasso is ingeschakeld bij het lid, dan kun je het abonnement op automatisch incasseren zetten. Bewerk daarvoor het abonnement of maak een nieuwe aan. Stel de optie automatische incasso in op ja. De volgende facturatieronde wordt de factuur op een zogenaamde SEPA lijst geplaatst en kun jij de factuur incasseren.

Incasseren

Facturen die automatisch geïncasseerd moeten worden, worden geplaatst op de SEPA lijst. Om deze SEPA lijst te bekijken ga je naar Financieel > Sepa. De nieuwste SEPA lijst kun je herkennen aan de status concept. Dat betekent dat deze lijst nagekeken moet worden en definitief gemaakt moet worden. Klik daarvoor op Toon Sepa details.

Hier zie je een overzicht van facturen die geïncasseerd gaan worden. Klopt een IBAN nummer niet of ontbreekt deze? Dan kun je deze wijzigen door op IBAN aanpassen te klikken bij de incassoregel.

Klopt een bedrag niet? Dan kun je deze aanpassen door te klikken op Factuur Bekijken en vervolgens bovenaan op Bewerken

Als alles klopt kun je klikken op Download sepa bestand. Er opent een scherm waar je de incassodatum kunt instellen en het SEPA-bestand kan downloaden. Dit bestand kun je vervolgens uploaden op de internetbankieren pagina van jouw bank. Jouw bank gaat de facturen vervolgens incasseren.

Je kunt nu klikken op de groene knop Definitief maken. Alle facturen worden als betaald gemarkeerd.

Sepa bestand splitsen

Heb je het sepa bestand niet op definitief gezet waardoor je sepa bestand facturen van de volgende periode bevat? Dan kun je in de sepa details op de knop "sepa splitsen" klikken. Geef de datum op van splitsing. Alle facturen na deze datum komen in een concept bestand.

Storneringen verwerken

Bij SEPA incasso worden storneringen niet automatisch verwerkt. Deze dien je dus zelf te verwerken. Hoe je dit het beste kan doen lees je in de handleiding storneringen verwerken.

Wil je dat de storneringen automatisch worden opgepakt door Grib? Vraag dan naar Grib Pay

Ook interessant is:

iDEAL